Esteu aquí
Models d’intervenció del Treball Social en salut mental - Girona
Programa
Dates: 19, 26 de novembre i 3 de desembre de 2018
L’objectiu general d’aquest curs és revisar i actualitzar els diversos models i orientacions teòriques que planteja la disciplina del Treball Social per intervenir en l’àmbit de la salut mental. D’aquesta manera es pretén facilitar en el/la professional l’adquisició d’un ventall més ampli de possibilitats per a la seva actuació.
Objectius específics:
- Reflexionar críticament sobre l’ús i el posicionament teòric propi.
- Revisar els objectius bàsics d’intervenció, així com els principis metodològics dels principals models.
- Identificar els avantatges i desavantatges de l’eclecticisme.
- Desenvolupar els criteris que fonamenten l’elecció d’un model o perspectiva teòrica determinada.
Continguts:
- L’ús de la teoria en Treball Social. Què és i què no és un model teòric? La posició eclèctica. Teoria i nivells d’intervenció (individual, grupal i comunitari). La correspondència entre els models i les lògiques d’actuació professional.
- Noves perspectives d’intervenció social en salut mental: l’enfocament basat en la recuperació.
- Models d’orientació psicològica (psicodinàmic; cognitiu-conductual). Models funcionals (centrat en la tasca; d’intervenció en crisi). Models interpretativistes (sistèmic; humanista). Models transformadors (construccionista; crític-radical).
- La dimensió social de la salut mental. Determinants socials que incideixen en l’aparició de trastorns mentals. Les funcions preventives i de promoció del Treball Social. Aportacions teòriques del Treball Social al marc interdisciplinari.
Metodologia:
- Exposicions teòriques.
- Exercicis pràctics individuals i en grups.
- Anàlisi d’articles i textos.
- Durada: 12 hores (3 sessions presencials de 3 h 30’ cadascuna, més una activitat de tipus virtual d’1 h 30’)
Import i condicions
Docents
Xavier Miranda Ruche.
Doctor en Educació, Societat i Qualitat de Vida (UdL) amb la tesi: “Treball Social en Salut Mental a Catalunya. Una anàlisi de la disciplina a partir dels discursos professionals”. Diplomat en Treball Social (UdL) i llicenciat en Sociologia (UAB). Màster en societat de la informació i el coneixement (UOC). Docent en els graus de Treball Social, Educació Social i Educació Primària a la Universitat de Lleida. Membre del Grup de Recerca i Anàlisi Social i Educativa (GRASE).
Ubicació
Inscripció
Per inscriure’l a aquest curs has d’estar registrada o registrat a la web
· Si ja has fet amb anterioritat el registre a la pàgina web del Col·legi, accedeix a aquesta pàgina per identificar-te.
· Si estàs col·legiada o precol·legiada i encara no t’has registrat a la pàgina web del Col·legi, accedeix a aquesta pàgina.
· Si no estàs col·legiada o precol·legiada , per registrar-te a la pàgina web del Col·legi accedeix a aquesta pàgina.