Esteu aquí
Tarragona, 16 d’agost de 1967.
Diplomada en Treball Social (1989) per la Universitat Rovira i Virgili (URV), amb el postgrau en Intervenció i Gestió Educativa en Inadaptació Social (1998). Llicenciada en Antropologia (1999) i doctora en Antropologia Social per la URV (2009).
La seva trajectòria professional com a treballadora social ha estat en l’entorn universitari, en la docència, recerca i gestió. Ha dedicat la vida professional a construir el Treball Social dins la Universitat Rovira i Virgili (URV), tant en el pla personal com professional. Ha liderat plans d’estudi de grau i de màster a la URV, i ha acompanyat la creació d’un doctorat interuniversitari en Treball Social. Ho ha fet convençuda que el bagatge professional s’ha de portar a les aules i que la recerca i el coneixement han de revertir en la pràctica professional.
En l’àmbit de la docència va començar el 1990 a l’Escola Universitària de Treball Social de Tarragona (centre adscrit a la URV) com a docent en la Diplomatura de Treball Social. El curs 2000-01 es va incorporar com a docent d’aquest ensenyament al Departament d’Antropologia, Filosofia i Treball Social. Des d’aleshores fins ara ha estat docent en diferents ensenyaments: grau de Treball Social (URV), màster d’Antropologia, màster d’Antropologia Urbana (URV), màster de Migracions i Medicació Social (URV), màster d’Antropologia Urbana, Migracions i Intervenció Social (URV), màster de Polítiques Públiques i Acció Comunitària (UB) i màster d’Innovació en la Intervenció Social i Educativa (URV).
Pel que fa a la tasca de gestió, va ser cap d’estudis de l’Escola Universitària de Treball Social de Tarragona, adscrita a la URV (1993-2001), i ha estat responsable del grau de Treball Social en diferents períodes (2014-17) formant part de l’equip de deganat de la Facultat de Ciències Jurídiques de la URV (on està adscrit aquest grau). Ha coordinat diferents elaboracions dels plans d’estudi de la diplomatura i del grau de Treball Social, així com dels màsters en què participa. En concret ha estat la impulsora i coordinadora del màster d’Innovació en la Intervenció Social i Educativa. Ha estat secretària acadèmica del Departament d’Antropologia, Filosofia i Treball Social (2005-2008), membre de la Junta de Facultats de Ciències Jurídiques i de diverses comissions de treball, del Grup d’Innovació Docent d’aquesta facultat, i secretària de la Comissió de Doctorat en Treball Social. Aquests càrrecs els ocupa actualment (2021).
Les seves línies de docència han estat els Serveis Socials, el Tercer Sector, les polítiques de responsabilitat pública i els processos de recerca aplicada a la intervenció social en situacions de vulnerabilitat. Ha desenvolupat i desenvolupa responsabilitats de coordinació de diferents assignatures en tots els ensenyaments (coordinació de TFG, de TFM i de pràctiques externes).
Pel que fa a la recerca, la seva línia ha estat sempre relacionada amb els serveis de cura a les persones i a les polítiques socials en aquest àmbit. Va centrar la tesi doctoral en l’estudi de les entitats del tercer sector que treballen amb persones amb discapacitats intel·lectuals que formen part del Sistema de Serveis Socials de Catalunya i de responsabilitat pública (va obtenir Cum Laude i Premi extraordinari de Doctorat el curs 2019-20). Les relacions entre públic i privat en la prestació de serveis socials han estat presents en tota la seva recerca.
Cal esmentar la participació en projectes de recerca i la tasca d’assessorament a equips professionals. L’assessorament l’ha realitzat (2012-2018) amb una xarxa d’universitats d’investigació i assessorament a xarxes socioeducatives amb entitats socials i serveis de l’administració pública que treballen amb menors en situació de pobresa a València i en diferents localitats del Camp de Tarragona (Tarragona, Tortosa i el Vendrell), en el marc del programa CaixaProinfància que desenvolupa la Fundació Bancària “la Caixa” en conveni amb l’equip d’investigació PSITIC de la FPCEE Blanquerna de la Universitat Ramon Llull (URL). Forma part d’una xarxa interuniversitària de col·laboració per promoure la transferència de coneixement, investigació i formació orientada a millorar el suport socioeducatiu a la infància en el marc del programa CaixaProinfància a onze ciutats de l’Estat espanyol.
El seu interès per les diferents formes de prestació de serveis d’atenció a les persones la va connectar amb la immigració i, en concret, amb la immigració femenina en contextos rurals i en les migracions llatinoamericanes.
L’interès per la cura de persones amb dependència l’ha portat a participar en projectes relacionats amb els perfils d’homes que realitzen treballs de cura com a activitat laboral remunerada en centres i institucions i en entorns familiars i la presència dels homes en les polítiques socials (igualtat, ocupació, serveis socials, etc.) des dels municipis. En paral·lel a recerques competitives, és investigadora principal en una recerca sobre l’impacte del covid-19 en la població de Tarragona i les persones grans, realitzada en el marc d’un contracte amb l’Ajuntament de Tarragona, amb l’objectiu d’activar polítiques socials locals a les necessitats emergents des dels Serveis Socials Bàsics.
La tasca d’assessorament a equips professionals juntament amb l’interès per les estratègies de cura la connecten amb la supervisió, com a eina de suport al benestar dels professionals, a la seva atenció psicosocial, millora del seu benestar professional i millora de les intervencions socials. En aquest sentit, ha fet recerca sobre l’estat de la supervisió als Serveis Socials Bàsics de Catalunya amb la doctora Carmina Puig (investigadora principal), amb l’objectiu de fer propostes a les administracions per implementar aquesta eina de suport.
Ha defensat la importància del professorat associat, de les pràctiques basades en l’aprenentatge-servei, de l’espai compartit amb el món professional i de la investigació com a tasca inherent a la pràctica professional.
Pel que fa a la vinculació amb el Col·legi s’ha implicat, com a responsable del grau en Treball Social, en la presentació de l’activitat del Col·legi als estudiants de primer curs, i també en les jornades de sortides professionals amb els estudiants de quart curs. Forma part de la Comissió de Serveis Socials Bàsics de la delegació de Tarragona del Col·legi, i hi participa en accions que es duen a terme.
Ha participat en obres col·lectives en les quals ha aportat capítols de llibre:
- Comunidades Sostenibles. Dilemas y retos des de el Trabajo Social. Capítol: “El concepto del cuidado. Elementos relacionales y afectivos constitutivos del cuidar en hombres cuidadores” (2017). Ed. Aranzadi.
- Trabajo Social, derechos humanos e innovación (Dúo). Capítol: “La supervisión profesional en el ámbito social” (2016). Ed. Aranzadi.
- Els Serveis Socials a Catalunya. Capítol: “L’atenció a les persones amb discapacitat” (2011). Ed. Universitat de Lleida.
Entre els articles més recents publicats, figuren:
- “La supervisión como dispositivo para el soporte y anàlisis de la intervención social de los Servicios Sociales Básicos de Cataluña” (2021). Revista Alternativas, Cuadernos de Trabajo Social, 28, p. 115-140.
- “The migration of foreign women to rural Catalonia (Spain) in the context of economic and social transformation in local communities” (2014). Acta Universitatis Carolinae, 49,39-48.
- “Inmigrar a la Cataluña rural. Contextos de ruralidad y migraciones de mujeres extranjeras hacia pequeños municipios” (2014). Ager. Revista de Estudios sobre Despoblación y Desarrollo Rural, 16, 111-148.
Ha presentat més de vint comunicacions a Congressos, ha dirigit tesis doctorals, i ha participat en Seminaris i en diverses activitats de màsters. Medalla d’Or del Col·legi Oficial de Treball Social (2021) per “Significació del treball social en el moment actual”.