Esther Parramón Vigata

Sellent de Montanissell (l’Alt Urgell), 12 de gener de 1951.


Va cursar Treball Social a l’Escola Catòlica d’Ensenyances Socials de Barcelona (1968-1971). Un cop finalitzats els estudis es va establir a Girona, on va desenvolupar la seva vida personal i professional, fins a l’actualitat (2021).

 

Va començar a exercir la professió de treballadora social el 1972 i es va jubilar el 2014. Va combinar l’activitat laboral, pròpiament dita, amb altres de relacionades amb la prospecció-divulgació, i activitats docents i de participació en el món associatiu-col·legial, en els següents llocs de treball: 


- Càritas Interparroquial, del 1972 al 1975. Tasques d’atenció individual i atenció comunitària. Actuació en els barris més desfavorits de la ciutat (barraquisme i albergs provisionals) i en barris de nova implantació, conseqüència de les polítiques d’erradicació del barraquisme. 

- SEREM (Servei de Recuperació i Rehabilitació de Persones amb Discapacitat, de l’administració de l’Estat), del 1975 al 1983. Tasques d’informació, valoració de grau de discapacitat i orientació individual i familiar a serveis i recursos. Treball individual i formant part de l’equip de valoració. Inici de relació-suport amb les entitats associatives del món de la discapacitat i assessorament en la promoció d’activitats i serveis de caràcter comunitari. Coordinació amb Ensenyament per a l’escolarització alternativa d’infants amb greus dificultats de mobilitat, mentre s’estudiaven actuacions normalitzades.

- Generalitat de Catalunya (conselleries de Sanitat i de Benestar Social). Va participar en un projecte de presa de contacte amb els ajuntaments i les llars d’infants privades d’iniciativa social per tal de conèixer la realitat de la cobertura i dèficits, per definir la planificació d’aquests serveis amb caràcter general.

- Va deixar el SEREM perquè va ser nomenada cap del Negociat de Programes d’Atenció Social Primària, i d’Infància i Adolescència en Risc Social (1984-1992).

   - Programa d’Atenció Social Primària: Va participar en la coordinació de mesures de desplegament de les UBASP al territori de Girona, fet que implica el contacte amb els ajuntaments per tal de fer un sondeig de la cobertura de serveis socials als municipis i de promoure el protagonisme de l’Administració local; l’orientació i suport als consells comarcals per a la creació de sectors territorials i també (en la mesura que fos procedent) als ajuntaments que ja havien iniciat per iniciativa pròpia els serveis; la participació en tribunals de selecció de professionals, i l’acompanyament en la posada en marxa dels serveis.

   - Programa d’Infància i Adolescència en Risc Social: Va assumir la coordinació de les llars d’infants pròpies de la Generalitat i les gestionades per entitats d’iniciativa social, fins que se’n va traslladar la competència al Departament d’Ensenyament. Simultàniament, dins aquest mateix programa, va participar en el procés de creació i actuacions inicials dels dos primers EAIAs: municipal (Ajuntament de Girona) i supracomarcal (Diputació de Girona).


- CAD de Girona, del 1992 al 2014. Va ser nomenada directora del CAD Girona, servei amb dos equips d’orientació-valoració de la discapacitat (EVO nens i EVO adults) i un Servei d’Atenció Precoç (CDIAP). 

El centre (que en el moment de les transferències a la Generalitat havia assumit les funcions d’atenció a la discapacitat del SEREM) havia evolucionat d’acord amb els mandats de la Llei de Serveis Socials Catalana. Si les funcions del CAD són la valoració, orientació i derivació a serveis adequats a recursos i mesures adients, en remarca un estil de treball del centre basat en l’acollida i atenció personalitzada dels professionals a les persones usuàries del servei, la vàlua del treball en equip, la coordinació professional i entre serveis, la coordinació amb les institucions del sector i el treball en xarxa.


Projectes de coordinació:

- Taules de coordinació: Va participar en la posada en marxa i funcionament com a eina de treball de les Taules de Coordinació Infància - ICASS, Ensenyament - ICASS i Salut Mental - ICASS. La finalitat és l’abordament conjunt del pas de serveis d’infants a serveis d’adults per a persones afectades per alguna discapacitat, física, psíquica o mental.

- Desenvolupament de la CTIC: Comissió interdepartamental per a la coordinació d’actuacions de l’Administració de la Generalitat adreçades als infants i adolescents amb discapacitat o amb risc de patir-ne.

En el pla d’expansió de projectes de coordinació i simultàniament a l’exercici de la funció de directora del CAD, va rebre l’encàrrec de posar en funcionament i coordinar la CTIC del Gironès. Van participar en el projecte professionals de la comarca dels diferents serveis vinculats a l’atenció de la infància, adolescència i discapacitat: Atenció Social Primària, Salut, Salut Mental, Ensenyament, Justícia Juvenil, Infància, EAIAs, CDIAP Gironès, CDIAP del CAD i CAD.

L’objecte del treball d’aquesta comissió, després d’una etapa d’anàlisi i debat, era la confecció d’una Guia del Professional, on s’identificaven tots els serveis del territori i es definien els circuits de derivació entre serveis. Es va realitzar entre els anys 1997 i 1999. 

 

Prospecció-divulgació:

- Participació amb l’Entitat SERGI de Girona en la confecció d’una Guia de Recursos de Serveis Socials, en col·laboració amb altres companys de professió.

- Col·laboració, en qualitat de coautora, en un estudi sobre “Les necessitats socials de la infància i l’adolescència a les comarques de Girona”, publicat per la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Girona l’any 1990.

 

Activitat docent:

- Va impartir classes en la matèria de Treball social de grup en una promoció de l’Escola de Treball Social de Barcelona que es va dur a terme a Girona entre el 1972 i el 1974.

- Va col·laborar amb l’entitat ISPA impartint classes per a la formació de personal cuidador de persones amb discapacitat.

- Va col·laborar també amb la Universitat de Girona en activitats formatives relacionades amb el coneixement de serveis i recursos adreçats a persones amb discapacitat. I va participar en activitats de divulgació en l’àmbit de la discapacitat o l’atenció social primària adreçades a públics diversos.

 

Activitat col·legial: 

- Va formar part del moviment associatiu-col·legial de Girona ja en l’etapa prèvia a la constitució de l’Associació (1974) i hi ha seguit fins a l’actualitat.

- El 1981 va ser elegida presidenta per l’Associació de Girona i el novembre del 1982, vocal per Girona a la Junta de Govern Provisional del Col·legi de Catalunya. En aquesta etapa de representació de l’Associació i Col·legi va ser present en diversos actes (gestió de l’activitat col·legial, contactes amb entitats, divulgació de temes relacionats  amb l’exercici de la professió, xerrades, assistència a tribunals de selecció,  etc.), i com a membre de l’Associació, inicialment, o col·legiada després, va participar en comissions de treball diverses.

Actualment segueix l’activitat del Col·legi i continua interessada en tot el que afecta la professió.