Dolors Arteman Boix

Barcelona, 1934-2004.

Es va formar com a assistent social a l’Escola Catòlica d’Ensenyament Social de Barcelona. Va acabar els estudis l’any 1964, formació convalidada posteriorment per la Diplomatura en Treball Social.

 

Del 1966 al 1971 va treballar en un projecte de treball comunitari en un equip multidisciplinari al barri del Besòs de Barcelona. Del 1971 al 1978 va ser directora-gerent d’ASPANIES, associació de pares d’infants amb deficiència mental. Va impulsar el reconeixement de drets i serveis per a aquest col·lectiu, entre altres, amb la creació d’equips professionals per a la identificació i orientació de les persones afectades i les seves famílies.

 

El 1978 es va incorporar al Programa de Col·lectius Infantils de l’Ajuntament de Barcelona, dirigit a infants necessitats de protecció familiar. Amb l’arribada de la democràcia, va posar el seu esforç i experiència en l’organització dels Serveis Socials a l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat, on va ser la coordinadora de l’Àrea de Benestar Social (Serveis Socials, Sanitat i Consum). El model avançat que es va implantar en treball social als barris, amb equips de diversos professionals, amb equipaments que van donar servei a grups de població fins aquell moment desatesa, va ser innovador a principi dels anys 80.

 

El 1991 es va desplaçar a viure a Menorca i per encàrrec del Consell Insular va desenvolupar diverses investigacions relacionades amb els serveis socials. Posteriorment una fundació de Madrid li va encarregar periòdicament diverses investigacions també relacionades amb els serveis socials.

 

En reconeixement de la seva trajectòria professional, després de la seva mort el Col·legi Oficial de Diplomats en Treball Social de Catalunya va instituir el Premi Bianual de Recerca de Treball Social Dolors Arteman.