Teresa Aragonès Viñes

Garcia (la Ribera d’Ebre), 15 de maig de 1952.

Diplomada en Treball Social (1991), titulació convalidada del d’assistenta social que havia estat obtingut el 1972. Va cursar els estudis a l’Escola Catòlica d’Estudis Socials de Barcelona (promoció 1969-72). Màster en Polítiques Socials i Comunitàries a l’IGOP (Universitat Autònoma de Barcelona), el curs 2008-09.

 

Del 1972 al 1991 va treballar a les següents institucions dels àmbits de l’educació, de la salut, de la salut mental, i de l’Administració local, compaginant-ho amb la docència i la supervisió d’alumnes de Treball Social entre els anys 1978 i 2000 a l’Escola de Treball Social de l’ICESB:

- Juny 1972 – juny 1973: Assistent social a l’Escola d’EGB Santa Maria de Vallvidrera (cooperativa de pares).

- Octubre 1973 – desembre 1981: Assistent social al Centre Neuropsiquiàtric Sagrat Cor de Martorell.

- Abril 1982 – juliol 1983: Assistent social al Centre d’Higiene Mental Ciutat Meridiana – Torre Baró – Vallbona.

- Febrer 1983 – setembre 1989: Assistent social al Centre d’Orientació Sanitària Ferran Salsas i Roig de l’Ajuntament de Rubí, treballant amb els equips interdisciplinaris de Salut Mental Infantil i d’Adults, Drogodependències, Planificació Familiar, Psicopedagogia i Salut Escolar.

- Gener – setembre 1989: Funcions de codirecció del Centre d’Orientació Sanitària Ferran Salsas i Roig de l’Ajuntament de Rubí.

- Setembre 1989 – agost 1991: Cap de Serveis de l’Àmbit de Salut Comunitària (Sanitat, Serveis Socials, Salut Pública i Medi Ambient i Consum) de la Macroàrea de Serveis Personals de l’Ajuntament de Rubí.

  •  

A partir del 1992 es va desenvolupar professionalment treballant com a autònoma, en la docència impartint cursos de formació permanent i postgrau, i fent supervisió amb professionals del treball social i amb equips dels diferents àmbits dels serveis socials i d’atenció a les persones; supervisió entesa com un recurs que facilita preservar espais per a la reflexió i l’anàlisi al voltant de tots els elements presents en la intervenció social.

 

Els serveis, públics i privats, en què ha treballat pertanyen als següents àmbits:

- Àmbit dels serveis socials: serveis socials bàsics, a la infància (EAIAs, CDIAPs, centres d’atenció maternoinfantil, centres oberts), a la dona (CAIDs, Cases d’Acollida, prostitució), a la gent gran (SADs i atenció residencial), urgències socials i serveis per a persones sense llar i en risc d’exclusió social.

- Àmbit de la salut: Atenció primària de salut, salut mental i addiccions, treball social hospitalari, sociosanitaris i PADES.

- Àmbit de la justícia: atenció immediata, justícia juvenil, presons, fundació tutelar.

- Entitats del tercer sector i organitzacions no governamentals que desenvolupen   acció social i promouen el voluntariat, amb una menció especial a Càritas, entitat amb la qual va col·laborar durant molts anys supervisant amb els equips de diverses demarcacions de Catalunya.

 

Ha treballat en les modalitats de supervisió clínica i d’anàlisi de casos, de dinàmica d’equip, i d’anàlisis de contextos institucionals, tant en el pla individual com amb grups –de treballadores socials i treballadores familiars– i amb equips interdisciplinaris i  també de composició intersectorial.

 

Pel que fa a la docència, hi va haver una primera etapa en què, tal com s’ha dit abans, va impartir classes d’entrevista per a estudiants de Treball Social i supervisió de  pràctiques a l’ICESB. A partir de l’any 1991 va impartir formació per a professionals en actiu per encàrrec del Consorci Hospitalari i Social de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona, el postgrau d’Atenció Primària de la UB, la Conselleria de Justícia, la Generalitat de Catalunya, l’INTRESS, i en col·laboració amb la Universitat de Barcelona, la Universitat Ramon Llull, la Universitat de Múrcia, la Universitat de Deusto (Donosti), la Universitat Complutense de Madrid, la Universitat de Santiago de Compostel·la i la Universitat del País Basc, sobre els següents temes: Metodologia de la intervenció social; Tècniques d’entrevista; La primera atenció en el procés d’atenció social; Diagnòstic i tractament social; Els casos anomenats crònics en l’atenció social; L’atenció social en crisi; Cursos sobre fonaments bàsics de la supervisió, i Salut mental comunitària.

 

Va formar part de l’última Junta de l’Associació d’Assistents Socials de Barcelona amb el càrrec de vicepresidenta del 1979 al 1982, any en què es va constituir l’actual Col·legi, i ha participat regularment en grups de treball i activitats col·legials. Va participar en les comissions nomenades per la Generalitat de Catalunya, per elaborar les bases dels cursos d’especialització de Treball Social en salut mental i dels i les treballadores socials dels EAPs.

 

Va formar part de l’Associació Grup IGIA, dedicada a l’estudi i formació en el camp de les drogodependències. Va ser membre del Comitè Consultor d’iPsi, centre d’atenció, docència i investigació en salut mental, on ha participat amb el Programa de Cooperació amb Iberoamèrica – Formació de Recursos Humans en Salut Mental. Membre de l’ISPA, Instituto de Supervisores Profesionales Asociados.

 

Ponent de la Comissió Mixta del Consejo General de Colegios de Trabajo Social y las Universidades, per a l’elaboració del Libro Blanco del título de grado de Trabajo Social (2005). Membre de l’equip de redacció de la Revista de Treball Social, editada pel Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya (2010-2018). Membre del Patronat de la Fundació Congrés Català de Salut Mental (FCCSM). Medalla d’or 2018 atorgada pel Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya en la categoria de Significació en el treball social en el moment actual.

 

Ha publicat:

- Aragonès, T. (2004). “Nuevos roles en la família”. Ponència presentada a les XIX Jornades Nacionals de l’Associació Espanyola de Neuropsiquiatria. Maig 2004. Publicat a Vertex. Revista argentina de Psiquiatría n. 60, (març-abril 2005), p. 123-129.

- Aragonès, T. (2009). “Salut i polítiques sociosanitàries”, Revista de Treball Social n. 187, p. 75-86.

- Aragonès, T. (2009). “La supervisión y la intervisión como apoyos estratégicos para la práctica del trabajo social”. Ponència presentada al XI Congrés Estatal de Treball Social. Saragossa. Publicat a Supervisión, ISPA, n. 12, tardor del 2009, p. 10-15.

- Aragonès, T. (2010). “Apunts sobre l’ofici de supervisora”, Revista de Treball Social, n. 189 (abril 2010), p. 32-49.