Esteu aquí
Habitatge i treball social - Barcelona
Programa
Dates: 7, 14, 21,28 de maig i 4 de juny
Des del Treball Social creiem que la situació de l’habitatge i especialment la seva pèrdua és un dels factors per on pot començar l’exclusió social. Pretenem exposar denominadors comuns i particularitats complexes de com s’està treballant aquest tema des diferents contextos (serveis socials bàsics, serveis específics que atenen a persones sense llar, oficines d’habitatge o experiències comunitàries...).
Justificació:
Des del Treball Social creiem que la situació de l’habitatge i especialment la seva pèrdua és un dels factors per on pot començar l’exclusió social. Pretenem exposar denominadors comuns i particularitats complexes de com s’està treballant aquest tema des diferents contextos (serveis socials bàsics, serveis específics que atenen a persones sense llar, oficines d’habitatge o experiències comunitàries...).
En aquest curs també es posa la mirada en el professional: en com està organitzat, quines dificultats té, quin posicionament pren i quin reptes se li plantegen.
Adreçat a:
A professionals que treballin o estiguin interessats en el treball social relacionat amb matèria d’habitatge.
Objectius:
Conèixer el marc legislatiu vigent i les diferents prestacions i ajuts en matèria d’Habitatge.
Aprofundir en el paper del Treballador Social dins de l’àmbit d’Habitatge: a Oficines d’Habitatge, des de Serveis Socials d’Atenció Primària, Agència d’Habitatge i Tercer Sector.
Analitzar els diferents reptes a nivell professional per atendre situacions d’emergència habitacional i el seu impacte en les famílies afectades.
Programa:
1.Introducció
1.1 Dret a l’habitatge.
1.2 Legislació vigent en materia d’habitatge.
1.3 Evolució de les polítiques d'habitatge.
2. Figura TS especialitzat en habitatge
2.1 Àmbits d’intervenció: Oficines d’Habitatge, Agencia d’Habitatge…
2.2 Missió i funcions.
2.3 Coordinació amb els serveis.
2.4 Informe social
3. Recursos i procediments
3.1 Procés judicial (desnonament exprés, execució hipotecària)
3.2 PEEU
3.3 Lloguer just
3.4 MIFO
3.5 Mesa emergència
3.6 Ofideute
4. Emergència Habitacional i Serveis Socials Bàsics
4.1 Circuits i límits dels Serveis Socials
4.2 Estratègies d’intervenció
4.3 Pèrdua d’habitatge (impacte emocional a les famílies i professionals)
4.4 Llançament (paper del TS)
4.5 Ocupacions
5. El Treball Social en altres contextos d’intervenció en habitatge:
5.1 Intervencions comunitàries i polítiques de regeneració urbana.
5.2 Situacions d’infrahabitatge i sensellarisme.
Metodologia:
El curs es durà a terme mitjançant la contextualització teòrica en matèria d’habitatge i l’experiència professional dels diferents ponents.
S’abordarà la teoria aplicada amb casos pràctics reals, a partir d’una metodologia activa i participativa per part dels ponents i assistents.
Import i condicions
Docents
Tots els docents d’aquest curs formen part del Grup d’Habitatge de la Comissió de Serveis Socials Bàsics del TSCAT i son:
Amparo Alcoverro Mesegué.
Diplomada en Treball Social per la Universitat de Barcelona amb dilatada experiència als serveis socials bàsics, als equips d’infància en risc i amb col·lectius específics amb risc d’exclusió severa. Llicenciada en Antropologia Social i Cultural a la Universitat Autònoma. Treballadora social del Centre de Serveis Socials Sant Martí – Verneda de Barcelona.
Gemma Barba Plana:
Diplomada en Treball Social per la Universitat de Barcelona amb 14 anys d’experiència als serveis socials bàsics, amb un any d’experiència com a treballadora social especialitzada a una Oficina Local d’Habitatge. Postgrau en Mediació Comunitària per la Universitat de Barcelona.
Oriol Companyon:
Diplomat en Treball Social per la Universitat de Barcelona i Màster en Polítiques Socials i Mediació Comunitària de la Universitat Autònoma de Barcelona. Especialitzat en el Treball Social Comunitari amb més de deu anys d’experiència en programes de renovació urbana i rehabilitació d’edificis d’habitatges d’alta complexitat tècnica i social. Actualment dirigeix la cooperativa d’iniciatives socials i acció comunitària Ètic Hàbitat.
Janina Pinyol Vives.
Graduada en Treball Social per la Universitat de Barcelona. Actualment Treballadora Social del Servei d’Inserció Social a Famílies Rom (SISFA Rom) amb intervenció amb col·lectius amb risc d’exclusió. Màster en Polítiques Socials i Mediació Comunitària de la Universitat de Barcelona i Màster amb intervenció amb col·lectius amb risc d’exclusió a la Universitat Oberta.
Israel Ureña Mallen:
Diplomat en Treball Social per la Universitat Ramon Llull. Llicenciat en Sociologia per la Universitat Barcelona. Màster en Teràpia Familiar Sistèmica Hospital de la Santa Creu i Sant Pau per la Universitat Autònoma de Barcelona. Treballador Social en el centre de Serveis Socials Franja Besòs de Barcelona.
Nuria Valle Díez:
Diplomada en Treball Social per la Universitat de Barcelona amb molta experiència als serveis socials bàsics i amb persones amb diversitat funcional. Actualment Treballadora Social en Serveis Socials Bàsics de l’Ajuntament de Barcelona. Postgrau en teràpia familiar sistèmica i de parella.
Verònica Vives:
Diplomada en treball social per la Universitat de Barcelona i Màster en política social i mediació comunitària per la Universitat Autònoma de Barcelona, amb experiència de nou anys com a Treballadora Social de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya (antiga ADIGSA).
Ubicació
Inscripció
Disculpeu les molèsties.