Esteu aquí
Retrobant-nos amb Mary E. Richmond
Dimarts 6 de març va tenir lloc a la Sala dels Atlants del Reial Cercle Artístic de Barcelona, el ‘Diàleg sobre les aportacions de la Mary E. Richmond al treball social d'avui’, dins el marc de l’exposició itinerant ‘Mary E. Richmond. Construint teoria des de la pràctica’, que es pot visitar fins l’11 de març al mateix Reial Cercle artístic .
L’acte, organitzat pel Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya, conjuntament amb la Revista de Treball Social (RTS), fou presentat per Conchita Peña, degana del Col·legi, i Rosa M. Ferrer, directora de la Revista de Treball Social, que van donar la benvinguda a les assistents.
Conchita Peña va agrair al Consejo General del Trabajo Social la possibilitat d’organitzar l’exposició ‘Mary E. Richmond. Construint teoria des de la pràctica’, així com a Dolors Colom i a Josefa Fombuena la seva disponibilitat a dialogar al voltant de les aportacions de Richmond al treball social d'avui, a Xavier Pelegrí com a moderador de l’acte i a tots els membres de l’equip de la RTS, liderada per Rosa M. Ferrer.
En relació a l’exposició, la Degana explicà que “mostra l’essència del treball social i és un complement perfecte a la lectura del número 211 de la RTS que recorda els 100 anys de l’obra de referència de Mary E. Richmond, Social Diagnosis.”
A continuació, la directora de la RTS, Rosa M. Ferrer, afegí que “la revista tenia pendent tractar el tema del diagnòstic social. De fet, era un tema que quedava al calaix per a futurs monogràfics per la dificultat de tractament i compromís que implica. Arribat el 2017, i coincidint amb els 100 anys de la publicació de Social Diagnosis, no va haver-hi cap motiu per ajornar un monogràfic sobre el diagnòstic social, a banda que resultava una magnífica ocasió per retre homenatge a la trajectòria i figura de Mary E. Richmond, i la seva obra, que és considerada, per a molts, com un referent fundacional de la disciplina del treball social.”
Ferrer reiterà l’agraïment de l’equip de la revista a les persones que van fer possible amb les seves aportacions el número 211 de la RTS titulat ‘Pensant el diagnòstic social. En homenatge a Mary E. Richmond’.
Tot seguit, es donà pas a l’acte principal i Xavier Pelegrí, treballador social, doctor en antropologia social i cultural, i professor del Grau de Treball Social a la Universitat de Lleida, presentà Dolors Colom, treballadora social, professora i directora del Màster Universitari de Treball Social Sanitari de la UOC, i Josefa Fombuena, treballadora social, professora del Departament de Treball Social de la Universitat de València i investigadora de l’Institut Interuniversitari de Desenvolupament Local.
Colom i Fombuena van iniciar el diàleg explicant les seves experiències sobre com van descobrir Richmond. Dolors Colom, que es declara una apassionada de la Richmond, afirmà que la va redescobrir fins al 2003 a partir d’un treball d’Abraham Flexner, educador nord-americà contemporani de Richmond, qui qüestionava que el treball social fos una professió. És llavors quan Colom aprofundeix en l’obra de Richmond i valorà la seva figura, que sempre l’ha acompanyat i per la qual se sent fascinada. Per aquest motiu, realitzà l’article publicat a la RTS 211 ‘Converses amb Mary E. Richmond dins l’Univers quàntic d’Einstein’, on manté una conversa imaginària amb la pionera i on demostra que com a treballadora social, Colom té molt present a Richmond.
Per la seva banda, segons Josefa Fombuena “tothom té present Richmond, i qui més qui menys hi manté una relació. És un mite, per la seva biografia i per ser una autora que va fer coses excepcionals en el seu temps”. No obstant això, Fombuena recordà que durant la seva etapa de formació, les primeres referències sobre Richmond eren la d’un personatge carca, i això, en uns anys que s’entenia el treball social com un agent de transformació social, era una invitació a trencar amb el passat. Però al cap d’anys d’experiència com a treballadora social, Fombuena s’interessà per Mary Richmond i per conèixer la seva obra i les seves fonts, per descobrir què hi havia de mite, i què hi havia de l’autora i del seu treball apassionat.
Després d’aquesta primera aproximació a la figura de Mary E. Richmond, el diàleg entre Colom i Fombuena repassà aspectes de la pràctica del treball social que encara perduren i altres que han canviat pel context social. Ambdues comparteixen la professió del treball social com una pràctica apassionada, on s’identifiquen els fonaments de Mary E. Richmond i que són definitoris del treball social: una pràctica supervisada, realitzada per professionals amb personalitat atractiva i enèrgica, i també, és clar, amb coneixements teòrics.
L’acte finalitzà amb un torn de paraules per part de les persones assistents i un breu parlament de comiat per part de Conchita Peña, qui va agrair novament a Dolors Colom, Josefa Fombuena i Xavier Pelegrí, la seva col·laboració.
A continuació, es convidà a les assistents a una copa de cava de celebració.
Vídeo complet de l'acte