Compartir
2265 visitas
09 juny 2016

Plataforma pel Dret a la Nacionalitat i Manifest

 


Des del Col·legi creiem que és interessant donar veu a la Plataforma Dret a la Nacionalitat, un grup d’entitats públiques i privades que treballen pel tercer sector a la ciutat de Barcelona.  Davant del canvi de la llei d’accés a la nacionalitat i l’increment de demandes d’ajut per part de la població amb major risc d’exclusió social,  es va formar una taula de treball conjunt per trobar solucions de cara a garantir la igualtat d’oportunitats en l’accés a la nacionalitat.

Al desembre de 2015, juntament amb el Consell Municipal d'Immigració de Barcelona, la plataforma va presentar un Manifest que insta al Govern central a no aplicar el nou procediment de concessió de Nacionalitat espanyola per residència.

Els principals punts d’aquest manifest són:

  • Reconeixement d’altres titulacions oficials equivalents al nivell de castellà A2 que expedeixen les entitats públiques, com els Centres de Formació d’Adults o les Escoles Oficials d’Idiomes. En aquests moments l’única institució que pot acreditar el nivell de castellà A2 és l’Instituto Cervantes.
  • Exempció de fer les proves de CCSE i DELE A2 a les persones que han superat l'ESO o estudis superiors realitzats a l’Estat espanyol. Ara per ara tenir la titulació d'ESO, Estudis Universitaris o Formació professional no acredita coneixement de l'idioma.
  • Fer accessible la sol·licitud i les proves per la concessió de la Nacionalitat, a través d’un examen oral i/o un procediment adaptat a persones amb limitacions per baixa escolarització o per diversitat funcional o intel·lectual. Ara no existeix cap prova adaptada per persones en aquesta situació, ni poden acreditar el coneixement de l’idioma amb altres accions formatives.
  • Habilitar centres públics per a la realització de les proves i per la formació corresponent, com les Escoles de Formació de Persones Adultes i les Escoles Oficials d’Idiomes. Els únics llocs acreditats per impartir les formacions i fer els exàmens són els centres acreditats per l'Instituto Cervantes, que en aquest cas són escoles privades i alguna Universitat.
  • Garantir una oferta de formació gratuïta o amb preu assequible per a la preparació de les proves. En aquests moments l’única formació gratuïta està sent ofertada per algunes entitats socials.
  • Validesa permanent dels certificats. 
  • Incrementar les cites de les proves de castellà i de CSSE a Catalunya, així com la freqüència de les proves al llarg de l’any.
  • Gratuïtat de les taxes. Ara mateix les taxes d’ambdós exàmens sumen 200 euros.
  • Habilitar els mecanismes i recursos necessaris per esmenar aquestes situacions.

 

Llegeix aquí el Manifest

Compartir