Esteu aquí
Posicionaments
Demanem a la Conselleria millorar el Servei Nacional de Salut: Enfortim l'Atenció Primària!
Molts anys després de la seva reforma, l'atenció primària segueix sent la germaneta pobra del sistema sanitari. Mai va assolir el desplegament de competències i la dotació pressupostària que la reforma demanava. La crisi iniciada el 2008, amb les retallades pressupostàries que els governs van aplicar a partir del 2010, han comportat un deteriorament progressiu i una sobrecàrrega insuportable dels seus professionals. Hem vist com del 18% del pressupost de salut dedicat a l'atenció primària l'any 2010, hem passat al 14% l'any 2016.
Els ciutadans han vist com s'han tancat serveis, s’ha obviat la seva participació, s'ha prescindit de milers de professionals i ha augmentat de manera inadmissible l'espera per a ser visitats pels seus professionals de referència. Això ha comportat la massificació i el trencament de la continuïtat i longitudinalitat de l'atenció, característiques que està demostrat de sobres que milloren la salut de les persones.
El Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya (TSCAT), juntament amb l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC), la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC), la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona (FAVB), el Fòrum Català d’Atenció Primària (FoCAP), la Rebel·lió Atenció Primària i la Societat Catalana de Medicina de Família i Comunitària (CAMFIC) demanem al Departament de Salut:
1. Augment del pressupost destinat a l'atenció primària
2. Fer de l'atenció primària l’eix del sistema sanitari públic
3. Recuperació del personal dels Equips d'Atenció Primària (EAPs)
4. Dotar d'autonomia de gestió i de lideratges propers els EAPs
Sense aquestes demandes satisfetes, no serà possible que la ciutadania rebi l'atenció que necessita i mereix, amb repercussió progressiva en la salut de les persones i la societat i en la sostenibilitat d’un sistema sanitari públic, universal, finançat a través d’impostos i amb la participació de la ciutadania que contemplava la reforma de l’atenció primària.
Per aquest motiu demanem a la Conselleria que en un termini d'un mes doni resposta a les nostres demandes establint compromisos concrets i terminis d'aplicació