Esteu aquí

Inici | “Volem obrir un espai de formació, reflexió i intercanvi d’experiències”

“Volem obrir un espai de formació, reflexió i intercanvi d’experiències”

<p>.</p>

Lucia Guerrero, Referent de la Comissió de Migracions i Interculturalitat

La Comissió de Migracions i Interculturalitat, fins fa poc anomenada Comissió d’Acollida a la Diversitat, va ser creada el 2009 durant la primera legislatura de l’actual Degana, Núria Carrera. Des del passat mes de juliol Lucia Guerrero és la nova referent, qui impulsarà l’activitat de l’actual Comissió per oferir suport als professionals relacionats amb l’àmbit de les migracions.

27 gener 2016

Una de les grans passions de la Lucia Guerrero sempre ha estat el contacte amb la gent. Per aquest motiu, es va diplomar en Treball Social a la UB i ha dedicat més de 30 anys a exercir aquest ofici a l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat, essent actualment la responsable de la Unitat Social del Servei de Salut de l’Àrea de Benestar Social i Drets Socials. Resident a Molins de Rei, la Lucia també ha dedicat gairebé 20 anys a treballar en temes d’immigració, una experiència que farà servir en el seu nou càrrec com a Referent de la Comissió de Migracions i Interculturalitat del Col·legi. Des del 2009 també forma part de la Junta de Govern del Col·legi, on al 2013 va rebre el càrrec de Tresorera.

Aquest juliol has passat a ser la referent de la Comissió, per què es dóna aquest canvi?

Primer de tot, voldria agrair les tasques realitzades per l’anterior equip de la Comissió, de la qual la majoria de membres segueixen formant part d’aquesta nova etapa. D’altra banda, aquests últims mesos s’han agreujat una sèrie de problemes en l’àmbit mundial, com ara el problema dels refugiats al Mediterrani, els refugiats de Síria o localment el cas del CIE. Aquests esdeveniments han fet replantejar al Col·legi la necessitat d’una presència més activa per part de la Comissió. S’havia de donar un nou impuls i ser més present a les xarxes de suport que s’estan organitzant amb l’arribada dels refugiats a Catalunya. En definitiva, calia una renovació pel que fa al discurs, les formes de treballar i estar obertes a fer xarxes amb altres entitats.

 

Un altre dels canvis de la Comissió és que fins ara s’anomenava Comissió d’Acollida a la Diversitat i ara es diu Comissió de Migracions i Interculturalitat. A què es deu aquest canvi de nom?

El canvi de nom té a veure amb la concepció de globalitat en relació a les dinàmiques migratòries i en el fet d’anar avançant en els nous plantejaments metodològics en relació a combinar les directrius de polítiques migratòries, així com també en aprofundir en la convivència i la cohesió social, afavorint la integració de les persones.

A més, ara també englobem la qüestió dels refugiats, fet amb el qual ens sentim partícips d’aquest procés i ens estem coordinant amb les administracions i les entitats socials per contribuir a la plena inserció de les persones que arribin al nostre país.

 

Com ha viscut la Comissió les notícies de la massiva arribada de refugiats a Europa?

Aquests últims sis mesos hem estat pendents de totes les informacions que ens arribaven sobre la imminent arribada dels refugiats a Catalunya a través dels mitjans de comunicació. Han estat uns mesos on no només els mitjans ens han preguntat per la nostra opinió i els preparatius que teníem previstos, sinó que els mateixos treballadors socials ens han demanat informació o s’han ofert per ajudar. Per aquest motiu, des de la Comissió estem preparant una jornada sobre el tema, que es farà el 24 de febrer al Palau Macaya.

      Algunes membres de la Comissió.

 

En què consistirà aquesta jornada?

Principalment volem atendre aquesta necessitat d’informació que hem percebut per part de les col·legiades i col·legiats. Explicar el posicionament del Col·legi sobre el tema i fer plantejaments metodològics que ens permetin reflexionar davant l’arribada de persones refugiades. Alhora també volem obrir un espai de reflexió sobre les polítiques migratòries i com ens estan afectant. Cap al mes de març també volem organitzar un taller formatiu més específic impartit per professionals que treballen en primera línia que també ens podran fer un espai de reflexió sobre com està la situació.

 

Amb tot això, què se sap de l’arribada dels refugiats a Catalunya?

Al mes de setembre se’ns va dir que a Espanya arribarien uns setze mil refugiats i a Catalunya tres mil. El fet és que van arribant persones per la via legal, però en comptagotes. I poc se sap encara de quan arribarà la gran majoria ni què s’haurà de fer, estem a l’espera de rebre més informació. Un altre tema molt diferent és el de tots els refugiats o immigrants que entren sense la via legal, dels quals se’n parla molt poc. Això també ho volem tractar a la jornada.

 

Com és l’equip de la Comissió?

Som un equip petit, però amb molta empenta i motivació. Actualment som l’Àngels Bofill, l’Eloïsa Fernández, Montse Prats, Carme Valcarcel, Sònia Martínez, Càndid Palacín i jo. Algunes de les membres tenen molta experiència en l’àmbit migratori, però el que ens uneix a totes és moltes ganes de participar i reivindicar. Aquest 30 de gener a les 11 del matí, per exemple, participarem, juntament amb altres entitats, en la mobilització pel tancament del CIE de Barcelona. Us hi esperem! També vull aprofitar per animar a totes les col·legiades i col·legiats a formar part de la Comissió. Ens interessa molt poder tenir diferents visions sobre com abordar el tema i que la Comissió sigui cada vegada més dinàmica.

 

Per a contactar amb la Comissió podeu enviar un correu a comissiomigracio@tscat.cat

Per Laura Saula.