Esteu aquí
Recuperant la memòria històrica en el Dia Mundial del Treball Social
![](https://gestio.tscat.cat/sites/default/files/styles/image_728x336/public/20180320_094926.jpg?itok=xjEmh9Nt)
Avui és el dia Mundial del Treball Social. És tracta d’un dia molt especial per a totes aquelles persones que estem involucrades en el benestar dels altres. Enguany hem volgut retre homenatge a la nostra professió amb un acte conjunt amb la Universitat de Barcelona al Teatre del Campus Mundet, per a contrastar i compartir coneixement intergeneracional.
L’acte ha estat presentat per Violeta Quiroga, directora de la unitat de Formació i Recerca Escola de Treball Social, qui en la seva ponència ha explicat als assistents que van ser la Federación Internacional de Trabajadores/as Sociales (FITS-IFSW), la Asociación Internacional de Escuelas de Trabajo Social (AIETS-IASSW) i el Comité Internacional para el Bienestar Social (CIBS-ICSW), qui es van posar d’acord per a celebrar aquest dia el tercer dimarts del mes de març com a mostra de compromís per i amb el treball social.
A continuació, Mercè Civit, tresorera i referent de la comissió de Serveis Socials Bàsics del TSCAT, ha parlat de la necessitat de recordar els nostres orígens, de tenir-los més presents, ja que tal i com està configurada la societat, sembla que allò antic, allò vell no té cap tipus d’utilitat. També ha posat èmfasis en el fet que "igualment avui és el dia mundial de la felicitat i quina millor manera de celebrar-ho que treballar des de la nostra professió per a que la gent sigui més feliç i pugui viure millor".
Tot seguit, Montserrat Feu, coordinadora del Seminari Permanent d’Història del TSCAT i una de les dues autores del llibre ’Les Associacions d’Assistents Socials i el Col·legi de Treball Social de Catalunya' ha dut a terme la conferència ‘El Treball Social a Catalunya’ on ha explicat a la trentena de persones que ha assistit, com ha evolucionat la professió al llarg dels anys al nostre territori, la confusió que ha comportat sempre el terme treballador social i ha remarcat i posat en valor l’esforç que ha fet el Col·legi per estar presents en molts grups i associacions a nivell institucional per visibiltzar la nostra tasca.
Un diàleg entre la conferenciant i els estudiants ha tingut lloc un cop acabada la seva intervenció. Aquest ha girat entorn quin paper ha de jugar la treballadora social amb els moviments socials que lluiten actualment per aconseguir drets i la pèrdua d’aquests.
En la seva intervenció, Josep M. Mesquida, membre de l’equip de redacció de la Revista de Treball Social de Col·legi i professor de la UB, ha posat punt i final al cicle de Cent anys després de Social Diagnosis, de Mary E. Richmond.
Per continuar ‘Recuperació de l’arxiu de TS’ ha estat la conferència realitzada per Toni López i estudiants.
Finalment, per cloure l’acte ‘Recerca sobre la història recent del Treball Social Català’ ha estat la intervenció conduïda per Josep M. Mesquida i duta a terme per treballadores socials expertes com Núria Carrera, que va ser degana del TSCAT, Pilar Massana i Teresa Rossell, Medalles d'Or del Col·legi, que han participat en aquesta recerca i estudiants del treball social, qui han parlat sobre el present i el futur del treball social.
Per la tarda, aquesta jornada es va tornar a repetir, però amb la diferència que en la taula rodona sobre ‘Recerca sobre la història recent del Treball Social Català’ hi van estar participant Francesca Masgoret, treballadora social i regidora del primer Ajuntament democràtic de Barcelona (1979) i Rosa Fernández, membre del Consell de Deontologia del TSCAT i altres estudiants de treball social. Josep M. Mesquida, va tornar a repetir com a moderador de taula.
Continuem sumant i gràcies a tothom per fer-ho possible!