Esteu aquí

Inici | “La mirada territorial està sempre present a les decisions que es prenen al Col·legi”

“La mirada territorial està sempre present a les decisions que es prenen al Col·legi”

<p>.</p>

Marga Garcia, Vicedegana primera de la Junta de Govern.
Actualment el Col·legi Oficial de Treball Social té presència a tot Catalunya a través de les Delegacions de Lleida, Girona, Tarragona, Catalunya Central-Manresa i Terres de l’Ebre. Cada Delegació està representada per una Junta Territorial, que vetlla pels seus interessos i treballa estretament amb la Junta de Govern del Col·legi. 
 
02 desembre 2015

Diplomada en Treball Social per la Universitat de Barcelona el 1992, l’adrianenca Marga Garcia ha desenvolupat la seva carrera professional en el camp del treball social sanitari i en atenció primària de salut. Imparable i plena d’iniciativa, qui més l’ha vist créixer a nivell professional ha estat l’Institut Català de la Salut, concretament als serveis d’Atenció Primària de L’Hospitalet i Mataró. Des de fa sis anys, assumeix la responsabilitat en l’Àrea d’Atenció al Ciutadà del Servei d’Atenció Primària Barcelonès Nord i Maresme. Des del 2010 és membre i coordinadora de la Comissió de Salut del Col·legi i des del 2013 és la Vicedegana primera de la Junta de Govern, des d’on s’encarrega de donar suport a totes les Delegacions.

Quan es van constituir les Delegacions?  Les Delegacions estan presents a la història del nostre Col·legi des pràcticament el seu origen l’any 1983. De fet, hi ha constància que les primeres reunions que es van fer per decidir la creació del Col·legi es van fer entre els representants de les associacions d’assistents socials de Sabadell-Terrassa, Tarragona, Manresa, Girona, Lleida i Barcelona, que aleshores tenia dues associacions.

Què es debatia en aquestes primeres reunions? A les actes de constitució es recullen els debats sobre la conveniència de tenir un col·legi únic o diferents col·legis provincials. Finalment es va optar per crear un sol col·legi català. Aquesta decisió es va prendre per diversos motius, entre els que hi havia el de poder oferir més serveis a la col·legiatura, però també poder disposar de més unitat d’acció a Catalunya i, encara més important, que aquesta formula permetés a tots els i les col·legiades la llibertat d’exercir per tot Catalunya.

Quins trets distintius tenen les Delegacions del nostre Col·legi? Les Delegacions del Col·legi són un termòmetre de la realitat del territori i dels professionals que representen.  Des de les Delegacions més a grans a les més petites es comparteix la missió, des de la proximitat, de fer arribar l’acció col·legial i de ser una cadena de transmissió de les realitats del territori, que són diferents en cada cas. Un altre objectiu bàsic de les nostres Delegacions és fer accessible i apropar a totes les col·legiades i col·legiats a altres organitzacions del territori, com podrien ser les universitats o associacions i organismes locals i comarcals, entitats amb les quals difícilment es podria col·laborar si el model del Col·legi fos més centralista.

Quins programes tenen en comú les Delegacions? S’ha establert a totes les Delegacions el Servei d’Informació Mediadora (SIM), que està adreçat a professionals i ciutadania que vulgui informació sobre mediació. Pel que fa a la oferta formativa, pràcticament s’ofereixen totes les activitats considerades de més interès professional i en breu començarem a transmetre els actes de major repercussió que se celebrin a la Seu Central via streaming, de manera que puguin ser accessibles per a tot el territori. D’altra banda, les Delegacions també compten amb els serveis bàsics, com els programes de supervisió o els grups de voluntàries en emergències, que tenen una forta implantació en molts territoris.

En general, quina és l’activitat del dia a dia de les Delegacions? A banda de les activitats comunes que he esmentat, també hi ha un altre factor molt important, que és la construcció de la professió. Amb això vull dir que s’organitzen grups de treball d’interès per sectors, com els grup de voluntaris per emergències o el grup de mediadors i punt d’informació mediadora. Han estat punt de referència en treballs de recerca molt ambiciosos que s’han promogut des d’universitats, i també són memòria i arxiu de la nostra història. En definitiva, han estat i són el muscle que ens permet avançar.

Cada Delegació compta amb una Junta Territorial. En què consisteix? Una Junta Territorial està formada per al menys tres persones i liderada per una Vicedegana, que a la vegada forma part de la Junta de Govern del Col·legi. D’aquesta manera, la mirada territorial està sempre present a les decisions que es prenen a la Seu Central del Col·legi.

Les Vicedeganes de totes les Delegacions us reuniu de forma periòdica. De què tracteu en aquestes reunions? Bàsicament posem en comú els projectes d’innovació que es van engegant, compartim les experiències exitoses que hi ha hagut en alguna Delegació i intentem posar-les en marxa en altres territoris. Un element que ens resulta molt important és que, sempre que sigui possible, tots els serveis s’ofereixin en les mateixes condicions a totes les Delegacions. Això requereix un esforç de coordinació molt important, però crec que en podem estar molt satisfetes pels resultats adquirits fins ara. Seguirem treballant!

Per Laura Saula