Esteu aquí

Inici | “Volem aportar els valors de l’ètica i la bioètica a la pràctica professional”

“Volem aportar els valors de l’ètica i la bioètica a la pràctica professional”

<p>.</p>

Conchita Peña, presidenta del Consell de Deontologia Professional del Col·legi

Conchita Peña és diplomada en Treball Social i màster en Mediació i resolució de conflictes en les institucions sanitàries. Actualment és la Cap d’Atenció al Ciutadà i Treball Social de l’Àrea de Traumatologia i Rehabilitació de l’Hospital Vall d’Hebron, així com membre del Comitè de Ètica Assistencial del mateix hospital. Des del febrer de 2015 és la presidenta del Consell de Deontologia Professional del Col·legi, després d’haver-hi estat un any com a vocal.

30 juny 2015

El Consell de Deontologia Professional del Col·legi s’encarrega d’assessorar a les col·legiades i col·legiats, així com a la Junta de Govern, en matèria d’ètica i deontologia professional. Aquest 2015 el Consell té com a objectius, entre altres, potenciar la seva visibilitat i finalitzar l’elaboració del document de recomanacions sobre la ‘Confidencialitat i Secret Professional’.

En què consisteix el Consell de Deontologia Professional?
Des del Consell ens encarreguem d’assessorar a les col·legiades i col·legiats, així com a la Junta de Govern, en matèria d’ètica i deontologia professional. Actualment el conformem professionals del Treball Social de diferents àmbits, des dels Serveis Socials fins a professionals en Salut i Salut Mental. Totes tenim una formació específica en temes d’ètica i bioètica, i el nostre objectiu és aportar aquests valors a la pràctica professional. Ara estem intentant fer més visible la nostra feina i ser més presents en les activitats del Col·legi.


Quins projectes teniu entre mans a les vostres reunions?
Últimament hem tingut molta feina relacionada amb el paper dels treballadors socials en els desnonaments. A part, estem revisant el document de ‘Confidencialitat i Secret‘.


El Consell de Deontologia Professional del Col·legi s’encarrega d’assessorar a les col·legiades i col·legiats, així com a la Junta de Govern, en matèria d’ètica i deontologia professional. Aquest 2015 el Consell té com a objectius, entre altres, potenciar la seva visibilitat i finalitzar l’elaboració del document de recomanacions sobre la ‘Confidencialitat i Secret Professional’, i també col·laborem amb activitats que ens demanen altres entitats, com xerrades als alumnes de la UB, cinefòrums i debats. Com a projecte gran que ens agradaria dur a terme, però que requereix molt temps, és fer una revisió del Codi Deontològic, que no s’ha actualitzat des del 2008.


Qui compon el Consell de Deontologia?
Actualment la Secretària és la Maite Sullà i les Vocals són Elisa Abellán, Rosa Mª Fernández, Gemma Galán, Blanca Perisé i Marta Sanagustí. Som totes treballadores socials que ens movem per l’àmbit dels serveis socials bàsics, la salut mental i el sanitari.

 

Conchita Peña al centre, juntament amb algunes membres del Consell de Deontologia Professional

 

Quines són les consultes més freqüents que rebeu des del Consell?
De moment aquest any ja hem tingut un 20% més de consultes que l’anterior, i en general han estat d’usuaris que tenien una discrepància envers la feina d’un treballador social que els havia atès. Però també hem tingut consultes dels mateixos treballadors socials que tenen dubtes sobre si determinats aspectes d’una feina són ètics o no.

 

Com poden els col·legiats/des beneficiar-se del vostre servei?
Primer de tot cal recordar que, com a treballadors socials, només els col·legiats i col·legiades poden utilitzar el servei que oferim des del Consell. Tot i això, la ciutadania que fa o ha fet ús dels Serveis Socials també pot fer-nos consultes. El procediment és molt fàcil: s’ha d’enviar un formulari on s’exposa el problema o consulta en aquest correu electrònic. Un cop rebuda la sol·licitud, ens reunim, valorem el grau d’urgència en la resposta i contestem a l’usuari per escrit.